lauantai 30. toukokuuta 2015

Kasvihuoneen kuulumisia

 Tänä vuonna olen ollut melko arka kasvihuoneeseen laittaja. Minä kun en lämmitintä halua sinne laittaa, niin kasveista suurin osa on saanut/joutunut olemaan ihan täällä kotona sisällä. Lämpiminä päivinä olen vienyt aina pienen osan kasveista kerrallaan ulos hetkeksi. Valokylpyyn ja karkaistumaan ulkoilmalle.
 Tänä vuonna opettajat saavat meiltä itsekasvatettuja taimia koulun päättäjäisissä lahjaksi. Erilaisia chilejä ja tomaatteja meinasin laitella paketteihin.
 Sen verran olen kasvihuonessa uskaltanut jo käyttää, että muutamia taimia siellä on ollut reilun kuukauden ajan. Alkuun ottivat selvästi siipeensä, vaikka tuplaharsojen alla siellä majailivatkin, mutta nyt alkaa näyttää jo ihan hyvälle ja kasvit ovat selvästi voimaantuneet kokemastaan kylmästä.
 Jopa kasvihuoneen sisällä olleissa kirsikkatomaateissa on nuppuja alkanut tulemaan.
 Kyllä näistä vielä hyvät taimet tulee, kunhan lämmintä alkaa olla enemmän ja tuen ne kasvihuoneen katosta roikkumaan kauniimmin.
Ja heti kun nuo harsoviritykset voi poistella ympäriltä. =) Sisällä olevat tomaatit onkin osittain jo raakileilla, ja pikkusia chili-vauvoja on jo jonkun verran tuloillaan.

perjantai 29. toukokuuta 2015

Pihan kaunotar

 Kevään kauneimpiin asoihin kuuluvat ehdottomasti kukkivat hedelmäpuut. 
 Nuorempana pidin omenapuuta maailman kauneimpana kukkijana, nyt kyllä alan kääntyä kirsikoiden puoleen. 
... kaikissa omanlaista herkkyyttä. Harmillisen lyhyt aika tuo kukinto, mutta joka vuosi yhtä odotettu.

Minä ja pojat laivalla

 Alkaa olla kevätjuhlat, kevätretket, ja muut kevään suuret "kohokohdat" taputeltuna tältä erää. Perheen kolme pienintä on nyt virallisesti kesälomalla, kerhoista ja esikoulusta.
 Tänään oltiin Alvinin ja Iivanin kanssa avoimenpäiväkodin kevätretkellä Saimaan risteilyllä, sää oli mitä mainioin ja tunnelma huipussaan.
 Huomenna vielä kaksi vanhinta poikaa hakee todistuksensa koululta ja siinä se sitten on: Yksi lukuvuosi ohi heillä molemmilla.

 Erilaisia ajatuksia se herättää, meiltä lähtee syksyllä kolmas poika koulumaailmaan. Se on aina eräänlainen virstanpylväs. Ja kuvassa minun vieressä oleva Iivan on lähdössä esikouluun. Iivan aloittaakin sellaisessa ryhmässä, jossa on eskareiden lisäksi myös ekaluokkalaisia ja tokaluokkalaisia.
Täyspäiväisesti ja toivon mukaan  myös täyspäisesti meitä jää kotiin enää minä ja Alvin. Jos vielä yhden kotiäitivuoden viettäisi opiskellen. Tai tiedä, mitä sitä keksiikään? ;)

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Satoa miniatyyrikoossa

 Meillä sisällä kasvavat kasvit ovat alkaneet tuottaa "satoa". =D Kasvihuonekurkku näyttää tältä..
 Tomaatit ovat raakileilla, isoimmat jo pingispallon kokoisina..
Chilejäkin alkaa olla aika kivasti, tosin miniatyyrikoossa nekin. =D

tiistai 26. toukokuuta 2015

Pihan elämää kevään viimeisinä päivinä

 Ihan kohta on oikeasti kesä! -Muutamia kuvia napsin tänään pihalta kevään viimeisten päivien kunniaksi. Hyasintit yllättivät tummahkolla violetin sävyllään. Näiden kai piti olla vaaleanpunaisia?
 Marjapensaat, erityisesti punaherukat suorastaan notkuvat kukinnoistaan. Muutamia pölyttäjiä olen kohdannut pensaiden luona ja toivon niin kovin, että ne heräilevät pikavauhtia tänne pölyttelemään marjapensaita, nyt kun on ollut lämpimämmät ilmatkin.
 Mustaherukka kukkii myös. 
Kartiovalkokuusiin on muutamassa päivässä ilmestynyt uutta kasvua. Toivotaan, että tämä kevät kasvattaa havujakin supervauhtia. En malttaisi odotella, että niistä tulee isompia. ;)

Meillä tämä viikko on touhun täyteinen, kaiken lisäksi samalla viikolla on miehen työmatka ja muutama muu ylimääräinen meno, lasten koulujen ym. retket ja kevätjuhlat, niin riittää tuota ylimääräistä muistettavaa. Mutta lauantaina aloitetaan hyvin ansaittu koululaisten KESÄLOMA!

maanantai 25. toukokuuta 2015

Ihmetellään maailmanmenoa

 Kaksi opiskelutonta päivää äidillä ja aikaa hieman enemmän touhuta kodin ja pientenkin parissa.
Alvin rakastaa ulkona touhuilua, oli se miltei mitä tahansa. Välillä ihmetellään yhdessä kastematoja ja välillä "kiikaakiikaa" eli kiikutaan omassa keinussa.
Pieni mies tykkää myös pomppia tramboliinilla ja kaivella hiekkaa. Ihan niinkuin tuon ikäisten pienten ihmisten kuuluukin. Nyt ollaan nautittu suunnattomasti tosi aurinkoisista ja kauniista kevätpäivistä!

perjantai 22. toukokuuta 2015

Opiskelevan kotiäidin ajatelmia

Tähän väliin pieni pilkahdus opinnoistani. Olen siis viimesyksynä aloittanut opiskella, lähinnä etäopintoina/monimuoto-opintoina niin, että lapsilla on mahdollisuus olla vielä kotihoidossa. Perheen pienimmäisen päiväuniaika menee kyllä aina melko tehokkaasti opiskellessa ja yöstä revitään tunteja myös lukemiseen. Tällä viikolla meillä oli minulle (ja varmasti monelle muullekin) mahdottoman haastava tentti tilastollisista tutkimusmenetelmistä ja muutama yö on mennyt ihan muutaman tunnin yöunilla sen vuoksi.

Ensimmäinen virallinen kouluvuosi on tänään päättynyt, suurin osa kanssani samaan aloittaneista on jäänyt kesälomille opinnoistaan, itselläni tämä kesä menee tiiviisti opintojen parissa. Muutamia sellaisia projekteja ja päättötyö on tehtävä tämän kesän ja tulevan syksyn nimissä.

Joskus on tilanteita kun on ollut mahdoton järjestää miehelle työt niin, että hän tulisi hoitamaan lapsia pakollisten koulumenojeni vuoksi, sellaisina päivinä meillä on kaksi kertaa ollut ulkopuolinen henkilö kotona auttamassa, mutta mahdollisuuksien mukaan olen kuljettanut kahta pienimmäistä myös mukana kampuksella. Tällä viikolla kävimme ruokailemassa siellä pienten poikasten kanssa, sain vähän helpotusta samalla ruoanlaittorumaankin.

Tämän kevään ajan minulla on ollut mielessä se, että ehkä vuoden päästä valmistun ja sitten pitäisi miettiä, mitä seuraavaksi. (valmistuminen saattaa olla myös vuoden vaihteen jälkeen). Tohtori-opinnot olisi se seuraava pykälä. Käytännön toteutusta mietin, ja yritän puntaroida olisko minusta vielä siihenkin? ;)

Mukavaa viikonloppua teille! -Minä yritän nukkua ne muutaman yön yöunivajeet viikonlopun aikana pois, kaivaa uuden kukkaistutuspaikan ja katsellaan ensiviikolla sitten taas saisinko uusia ihania blogipostauksia kirjoiteltua! Tämän viikonlopun "lomailen".

Ps. Opiskelu on voimavara ja todella ihanaa! Suosittelen sitä sydämestäni kaikille, jotka miettivät vähänkin, että pitäisikö...

torstai 21. toukokuuta 2015

I-hahaa, iha-haa!

 Meillä aina välillä tarjoutuu mahdollisuus mennä heppailemaan poikien kanssa. Vanhin poikahan kävi ratsastustunneilla alakouluikäisenä, ja toiseksi vanhinkin muutamia kertoja. Tuo heppailu ei jäänyt meille aktiiviseksi harrasteeksi, mutta näin satunnaisesti käydään tapaamassa ystävääni ja hänenelle rakkaita polleja.
 Alvin ratsasti ekaa kertaa elämässään noin 1 vuotiaana, nyt 2 vuotiaana hän on ihan hulluna hevosiin. Laulaa sitä heppalaulua kotona sitten muutaman päivän tuon heppailun jälkeen. Sen verran suuren vaikutuksen nuo isot, sympaattiset eläimet häneen tekevät.
Itse olen lapsuudessani aika paljon hevostellut, nyt aikuisena en enää. Maalaistyttönä ei nuo hevosjutut tai muutkaan eläimet ole kovin "vieraita". Jostain syystä esim. lehmistä tykkään tosi paljon.

Minulta kysyttiin, että eikö meidän lapset oireile eläimistä. Niin ei ole oireilleet, siis kukaan heistä ei tiettävästi ole millekään eläimelle onneksi allergisia! Tuolla talleilla ja navetoissa, ylipäätään eläinten kanssa touhutessa myös vastustuskyky kasvaa ja se on kauhean hyvä asia myös allergioiden kannalta.

Liekkö sattumaa vaiko meidän koirasta johtuvaa, mutta perheemme pienimmän allergiatkin ovat olleet lievemmät/vähäisemmin niitä kun meillä on tosiaan tuo koira otettu hänen odotusaikanaan. Tutkimusten mukaanhan lemmikit vähentävät/lieventävät allergioita.

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Kirsikan kukkia

Meillä on viimeaikoina kukkinut tuo iki-ihana rusokirsikka. Olen ollut ihan haltioitunut. Vaikkakin puu on ollut meillä vasta alle kaksi vuotta, ja se on ihan pieni. Eikä kukintokaan vielä ole kovin näyttävä, niin se on varsin lupaava kaunotar. Ja istuu mielestäni aika kivasti myös talomme ulkoväreihin.

Minulla on tiukka kouluviikko menossa, tentti tulossa ja opinnäytetyön suunnitelmaseminaaria kovasti valmistellaan. Kesälomaahan minulla ei ole opinnoista tulossakaan, mutta eiköhän tämä kesä mennä auringon voimin. =) Vielä kun saataisiin mukavan lämpöinen kesä tänne.

maanantai 18. toukokuuta 2015


 Pikkuhiljaa alkaa meilläkin terassit täyttyä ihanuuksista. Ostin vähän ennen äitienpäivää valkoiset hortensiat, joita sitten olen yöksi vielä sisään tuonut kylmyyttä pakoon. Minulla on joka ikinen vuosi ollut nuo valkoiset tai sitten vaaleanpunaiset ihanuudet, joskus jopa useitakin. Hortensia on vaan niin ihana ja kiitollinen kukkija.

Viimevuotiset terassihortensiat minä tyrkkäsin loppukesästä multaan ja nyt siellä on elonmerkkejä ollut näkyvillä. Kesän aikana nähdään, ihanko oikeasti ne talvehtivat tuolla suuren kiven juurella vai kuvittelenko vain. =)


Pikkuinen ruusu lähti myös mukaan puutarhamyymälästä. En vaan voinut vastustaa vaaleanpunaisen houkutusta. 

Ihanaa alkanutta viikkoa!


sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Rakennusjäte

 Pihassamme on edelleen kauheat määrät lavoja, rakennusjätepuuta ja kaikenlaista tänne kuulumatonta. Minä en suoraansanottuna ymmärrä, miten minusta tuntuu ettei kellään muulla sellaisia läjiä tavaraa ole?! =)
 Onnekseni sain taas vähän vähemmäksi tavaramäärää laittamalla annetaan -palstalle ilmoituksen. Helpottuu taas vähän elämä. Mutta vielä tänne tätä jääkin.
Kaiken huipentumaksi mieheni on aika tarkka, se on säästellyt erilaisia laudan pätkiä minun projektejani varten, niitä on sitten vähän joka nurkassa kuljeksimassa. =D Ja niitä pressukasoja. Melkeinpä voisin asettaa tämän kevään/kesän tavoitteeksi saada reilulla kädellä siivottua meidän pihaa.


lauantai 16. toukokuuta 2015

Erottamattomat

 Mielestäni villasukat ja kumikengät ovat erottamaton pari. Meillä pihahommia tehdään pienessä sateessakin ja silloin kumpparit on ehdottomat. Itseasiassa olen koko kevään itse kulkenut pihatöissä vain kumppareissa, kesemmällä sitten otan käyttöön crocsit taas.
Puutarhakäsineiden käyttö on aina ollut minulla vähän niin ja näin, mutta tänä keväänä olen aika kiltisti niitä pitänyt käsissäni ja kyllä sen huomaa kun ei kädet ole ainakaan vielä hilseilevän kuivat ja mullasta "pysyvästi" tummuneet.

Näin nettikeskustelussa aiheen: Pidättekö puutarhatöissä erityisiä vaatteita? -Minun vastaukseni on, että pidän ihan perus "rönttävaatteita" ja joskus vetäsen sellaisen lantiolle tulevan esiliinan, missä on paljon taskuja, joissa sitten taas on kaikenlaista tarpeellista/puutarhatyökaluja. Muuten en  ole erikseen hankkinut pihan hoitoon erillisiä vaatteita.

perjantai 15. toukokuuta 2015

Aarteet pilkistelee

 Minun aarteeni ovat nousseet talviuniltaan, raparperin alku on pieni, mutta siinä se kuitenkin on. Hyvin talvehtineena ja toivottavasti kasvaakin reippaasti. Raparperista saa loihdittua ihania herkkujuttuja.
 Patjarikko on nupuillaan. Puutarhakaupoissa olen nähnyt jo kovasti kukkivia ja niin kovin kaipaan omia vaaleanpunaisia pieniä kukkasia.
 Akileijat ovat ottaneet pisaroita kyytiinsä. Olen kuullut, että nämä voivat joskus vaihtaa väriä vuosien varrella. Jännityksellä odotan, vieläkö minulla on kauniit pinkit vai onko väri muuttunut.
 Myös maksaruohot on heränneet, itseasiassa nämä olivat ekoja kasveja jotka heräilivät tänä keväänä
 Maksaruohot ovat aika helppoja ja vaatimattomia, ennen olivat minun inhokkejani, nyt ovat päässeet jo sen verran suosiooni, että niitä syksyllä istuttelin.
Sitten vielä orvokkirivistöön pieni kurkkaus.

Mukavaa päivää teille!

torstai 14. toukokuuta 2015

Rikkakasvit ojennukseen

 Meillä on erilaisia mukulakivialueita ja en ole halunnut niitä kuivabetonilla tms laittaa, itseasiassa olen kuullut että sellaistenkin ratkaisujen päälle alkaa lopulta kasvaa rikkakasvillisuutta. Nyt keväällä huomasin, että esimerkiksi näitä voikukkia on muutamia ilmestynyt kasvamaan meidän mukulakivien väliin. En ole mielelläni myrkkyjä pihaani laittanut, mutta nyt vakuutuin kun luin kuinka Bayer Gardenin Natria toimii..
Oikein käytettynä se on turvallinen ja tehokas tapa tappaa vaikkapa pihakivetyksen välistä rikkakasveja.

Listätietoja löytyy Bayer Gardenin kotisivuilta. Ja jos Natriaa tehokkaampi, koko kasvukauden rikkakasvillisuudn poissapitävää ainetta kaipaatte niin suosittelen tutustumaan Keeper L:ään.

Tämä postaus on toteutettu yhteistyössä Bayer Gardenin maahantuojan kanssa.

keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Kevääseen heränneenä

 Pionit alkavat olla kaikki jo nousseet, mikä enemmän ja mikä vähemmän. nämä ovat vieneet minun sydämeni ja uskon, että jossain vaiheessa tulee istuteltua lisääkin pioneja. Tarkkaa lukumäärää en pioneilleni osaa sanoa, mutta kyllä niitä varmasti toistakymmentä erilaista täällä pihassa löytyy.
 Tällaiset hyasintit yllättivät minut. En enää muistanutkaan niitä istuttaneeni. Aika hauskan värisiä, tumman violetteja.
 Köynnöshortensia olla jurottaa pihallamme, ensimmäinen vuosi on takana ja hyvin ollaan talvesta selviydytty. Kunhan tämä kaveri lähtee kunnolla kasvuun, ei sitä kuulemma pidättele enää mikään.
 Kirsikat, omput ja luumut sekä marjapensaat ovat nupuillaan. Jännityksellä odottelen nuppujen aukeamista. Minun lempiajankohta koko kevään huipentuma oikeastaan on se, kun hedelmäpuut kukkivat.
Sitten vielä toinen kärhöistäni, hyvin on talvehtinut ja vahvasti elossa. Tervetuloa kesä!!!

maanantai 11. toukokuuta 2015

Kesään valmistaudutaan terasseilla

Meidän talon paras asia kesällä on isot terassit. Yläkerrassa on koko talon pituinen leveähkö parveke, missä meillä on rottinkikeinut ja riippumatto. Lapset tykkäävät kavereineen hengailla siellä parvekkeella, itsellä on tuo alakerran talon mittainen isohko terassi se, missä viihdyn. Tänä keväänä on vielä tuo terassi laittelematta, mutta enköhän minä sen lähiaikoina laittele kesäkuntoon ja tuo ulos sohvan pehmukkeet.

Kuvassa olevaan Ikean peltirasiaan olen muuten kylvänyt salaattia. Se on itseasiassa hieman itänytkin. Salaatti on helppo, kun sitä voi kasvattaa ihan missä vain. Vaikkapa terassin/parvekkeen pöydällä. =)