maanantai 27. kesäkuuta 2016

Juhannuspuuhat

Olipas harvinaisen mahtavat juhannuskelit! Me vietettiin juhannusta ihan täällä kaupungissa, käytiin Lappeenrannan satamassa kokolla ja jätskillä illalla. Ja juhannuspäivänä ajeltiin mökille

Mökillä pojat saivat uida ja puuhastella mökkijuttuja ja sieltä sitten illalla ajeltiinkin jo omaan kotiin nukkumaan

Tuleva ekaluokkalainen jäi mökille X ajaksi isovanhempien kanssa vähän lomailemaan

Me kotona olevat vintiöt yritetään keksiä kesätouhuja sillä välin. Tykkimäki, Korkeasaari ja Linnanmäki sekä mummola ainakin odottelevat meitä jo!

sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Piha juhlavassa asussaan

Meillä alkaa pionien paras kukinta-aika olla ikään kuin ohi. Nyt nautiskellaan sivunupuista ja talon pohjoisemmalla puolella olevista hieman myöhemmin heräilevistä ja nuoremmista pioneista jatkossa.
Kuvassa perheemme 3 -vuotias nuuhkuttelee Sarah Bernhardin tuoksuja. Hän käy useita kertoja päivässä pionit hipeltämässä ja nuuhkimassa läpi. Aika suloista.

Jalopähkämöt ovat meidän pihassa harvinaisuus värinsä suhteen. Värisävy on sen verran siniseen päin, että olen vähän vältellyt tämmöisiä. Mutta aika ihanasti kuitenkin tuo lilaan taittava sävy istuu vaaleanpunaisen pionin viereen..


Shirley Templet ovat tässä jo aivan suurimmillaan. Seuraava vaihe on se, että terälehdet alkavat putoilla ja on aika napsia kukkaset pois. Siellä on onneksi sivunuppuja vielä kasvamassa meidän iloksemme.


Akileijat ovat aika kivoja, niitä on kyllä niin monen näköisiä ja kokoisia, että ihan uskomatonta. Sekin on jännää, että minkälaisia "poikasia" ne tekevät, sillä värin muuttuminen ei todellakaan ole mikään ihme tämän kasvin kohdalla.


Eikös olekin kaunis?


Tässä vielä nupulla oleva yksilö, viisi nuppua ja eka kesä kun kukkii tämä ihanuus. Nimi on mysteeri minulle.


Tässä toinen nimetön pioni, joka aloitteli tänään kukintansa


Bowl of Beauty on aika tykätty pioni, ainakin monessa paikkaa olen siihen törmännyt. Ihan huumaava, vahva tuoksu


Festiva Maximan viimeiset kukkapäivät, onneksi nuppuja on vielä kuten kuvassa näkyy

Kukkapenkin daaliat ovat vielä aluillaan, mutta onneksi vanhassa kastelukannussa kukitaan jo ihan täysillä


Sitten vielä tämä kaverin vanhasta kukkapenkistä pelastamani Sarah Bernhard jonka tuoksu on myös ihan mieletön!

torstai 23. kesäkuuta 2016

Tähtipölyä

Joskus elämässä tuntuu olevan ripaus tähtipölyä ja tänään useiden sattumusten summa aiheutti vahvan tunnereaktion. Ilmassa oli tähtipölyä. Tästä tällaisena asian siltana sitten voin mennä tähtiputkiin. Meillä ovat tähtiputket kukkineet valtoimenaan. Kukat eivät ehkä ole maailman näyttävimmät, mutta suloiset ne ovat.


Perhoset tuntuvat pitävän näistä tähtiputkista ja sehän on ihanaa.

Meillä on aivan talon nurkalla pieni metsämansikkapaikka, tässä kuvassa perheen pienimmäinen on napsimassa mansikoita suuhunsa..


Tässä vielä kesäinen otos takapihan suuntaan.

tiistai 21. kesäkuuta 2016

Pihamme kaunein kukkaloisto

Se on pionien aikaa parhaimmillaan nyt!

Aivan uskomattoman ihanat, valtavan suuret pionien kukinnot ovat täyttäneet pihan

Tuoksukin on aivan huumaava

Päätin näiden ihanuuksien vuoksi pyytää "valmistujaislahjaksi" mieheltäni kukkapenkkien reunuskiviä ja multaa...Ja tunnustan: Tein jo juurakko tilauksen ulkomaille. Näitä on saatava lisää.

Pinkki pioni on ensimmäinen pioni meidän pihassamme ikinä. Se on ollut nyt neljättä vuotta kasvamassa ja nuppuja on kivasti jo. Kukinnot ovat vuosi toisensa jälkeen olleet suurempia, nyt jo 3v3kk poikamme pään kokoiset! Eli valtavat.

Kai tätä voi edelleenkin höyrähtämiseksi tai hulluudeksi kutsua tätäkin

Siinä vielä kuva, kun pieni mies on metsämansikka-apajalla.

maanantai 20. kesäkuuta 2016

Rippijuhlat ja rääppiäiset


Viimeaikoina ihan kaikki ylimääräinen aika on huvennut täysin juhlavalmisteluihin. On pitänyt hommailla lapsille juhlavaatteita, miettiä tarjoiluja, leipoa ja laittaa sekä vähän siivotakin.

Meillä nimittäin vanhin poika konfirmoitiin tänä viikonloppuna!


Juhlat olivat aivan mahtavat ja kaikki rakkaat ja tärkeät ihmiset olivat paikalla. Ja jopa todella harvinaislaatuisia ihania vieraitakin. Ihan mieletöntä.


Viikonlopun kunniaksi pionit oikein yltyivät kukkimaan. En ole ennättänyt kunnolla vielä kuvailla niitä ja toivotaan, ettei taas tule jostain jotain sademyrskyjuttuja ja vie kukkia, vaan saisimme nauttia niistä juhannuksenkin.


Perheen pienimmäinen kaiken tämän juhlahumun keskellä on oppinut kuivaksi! Sekin on ihan huippua. Samoin kuin toiseksi suurimman (9v) pojan kultamitali jalkapalloturnauksesta lauantaina.


Tällaisia tunnelmia ja kiireitä tässä torpassa! Huomenna vielä juhlinta jatkuu rääppiäisten merkeissä!
Kuullaan taas!



perjantai 3. kesäkuuta 2016

Alppikärhö heinäseipäissä

Meidän pihaa koristaa mieheni valmistama heinäseiväs-portti. Se on aika kaunis ja ihanan maalaisromanttinen. Lisäksi kärhöt tuntuvat rakastavan sitä myös.

Tämä hyvin talvea sietävä alppikärhö kukkii näin alkukesästä runsain kukin ja on todella kaunis ja runsaskasvuinen kasvi.

Alppikärhö tuntuu kasvavan hetkessä suureksi ja joka vuosi aina vaan runsaammaksi. Minulla tämä on vasta pari vuotta vanha.


Ihanan rimpsuilevan hörsyilevät keijumaiset kukat. 

keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Kokemuksia voikukkahävitteestä

Olen tänä keväänä taistellut oikein kunnolla voikukkien kanssa. Noin kolme kottikärrillistä voikukkia on tullut nypittyä ylös nurmikolta ja urakka alkoi tuntua loputtomalta. Meillä kun naapurissa on "voikukkapelto" niin siemeniä on tullut taatusti paljon aiempina vuosina. Nyt se sitten kostautuu. Ehkä tänä vuonna on muutenkin erityinen voikukkavuosi, sillä olen kuullut todella monen niiden kanssa taistelleen.

Bayer Gardenin kanssa yhteistyössä kokeilin ensimmäistä kertaa oikein kunnon järeitä keinoja ja  Trim-nurmikon voikukkahävitteen tehoa. Hävitettä myydään sekä valmiina suihkeena, että tiivisteenä joka sitten pitää itse laimentaa veden kanssa. Minulla oli käytössäni 5 litran painepullo, jonka kanssa koko pihan käsittelin suht nopeasti ja kätevästi.


Voikukkien hävittäminen kannattaa tehdä ilta-aikaan ja niin, että sää on tyyni. Mikäli haluaa minimoida pölyttäjiin kohdistuvia riskejä, voi nyppiä yksittäiset voikukan kukinnot kokonaan pois, silloin ei ainakaan häiritse pölyttäjien elämää millään tapaa. 

Kolme päivää ennen hävitteen laittamista ei saa ajaa nurmikkoa, eikä sen jälkeen. Lisäksi nurmikko ei saisi kärsiä myöskään muista stressitiloista. Hävite tuhoaa vain kaikki leveälehtiset kasvit nurmikolta, ei siis tapa nurmikon heinäkasveja.


Tässä meidän nurmikon voikukka-alue seuraavana päivänä hävitteen laitosta. Seurailen tilannetta ja raportoin tänne, kuinka aine meillä toimii. Hyvälle näyttää ainakin nyt.


Valitettavaa on, että voikukka leviää aika tehokkaasti. Joka ikinen juuren pätkä maan sisällä tai pölytysvaiheessa leijailevat voikukan höytyvät kasvattavat aina uuden kasvin. Tämän myrkytyskeikan jälkeen aion pitää huolen, että jos nään voikukkia pihalla kesän aikana, poistan ne voikukkaraudalla joka ikisen. 

Katsotaan, miten tässä voikukkakamppailussa tänä kesänä käy.