tiistai 2. elokuuta 2011

Pipellystä, mukulata vaiko soraa

Tänään ajelimme isännän kanssa ympyrää lähimaastossa asuinalueilla ja mietittiin, että mitäs siihen talon sokkelin viereen maahan halutaankaan. Se pitäisi alkaa olla tiedossa pihahommien takia. Vaihtoehdot aluksi olivat;

-Mustavalkea sora / tumma sora
-Mukulakivi
-Pieni pyöreä kivi
-Laatta
-joidenkin noiden yhdistelmä

Noista vaihtoehdoista aika nopeasti karisivat pois mustavalkea sora, koska se näyttää psykedeeliseltä ja sekavalta, tumma on rauhallisempi, ja laatta, koska en uskalla sitoa vielä taloa tiettyyn laattaan, nuo laatoitusasiat kun ovat vielä hiukan auki. Tosin noppakiveä (harmaana) olin ajatellut autokatoksen edustalle, talon ja autokatoksen väliselle alueelle ja "poluille" sekä taakse, ison terassin eteen.. Mutta koska se ei ole satavarma, niin se laatta/kivetysjuttu jätettiin pois. Mukulakivi kiehtoo ja sora olisi tavallaan helppo ratkaisu. Toisaalta mukulakivillä ympäröity sorakin on ihan mielenkiintoinen vaihtoehto. Pieni pyöreä, mielenkiintoisen ja kauniin näköinen kivi jätettiin pois käytännön syistä -luultavasti pojat heittelisivät ne ojaan jo ensimmäisen syksyn aikana..

Eli meille jäi vaihtoehdot

-Mukulakiveä 40-50cm kaistale sivustoille ja eteen enemmän
-Mukulakiveä reunoiksi ja sisälle tummaa soraa
(-Mukulakiveä ja kaunista pientä pyöreää kiveä, mutta kun se pieni pyöreä jätettiin pois laskuista jo)
-Tummaa soraa, joka on reunattu laudalla nurmikkoalueesta/kivetyksistä jotenkin

Ehkäpä vielä hetki mietitään, että mitä.. Muutenkin pihasuunnittelussa kaikenlaista tulee mieleen koko ajan, toisaalta ei haluaisi hätiköityjä päätöksiä tehdä.

*Haluaisimme joskus tehdä takapihalle pieneen "alempana olevaan" alueeseen, "kuoppaan" jonne menee pienet porrasaskelmat, sellainen huvimaja, joka on "pyöreä" tai siis kuusikulmainen/kahdeksankulmainen ja ikkunoita joka puolella.. Ja tämä "monttu" täytyisi nyt tietää suunnilleen mihin se tulee ja minkä kokoinen. On tästä jonkunmoinen ajatelma..

*Lapsille tarpeeksi leikkitilaa, tilaa keinuille, trampoliinille ja jalkapalloilulle

*Marjapensaat, omenapuut, kirsikkapuu, luumupuut..

*Koristekuuset rivissä etuovelta suoraan tulevan käytävän reunuksille

*Selkeitä alueita, selkeät isot istutukset, ei kukkapenkkipipellysräpellyksiä jotka ovat joskus sekavia..

*Ihan koko tontti tulee aidatuksi ja portit, lasten takia

*Roskakatos (kuulemma valmistuu vuonna 2013), joka tehdään Kannutalon mallin mukaisesti ja se tulee autokatoksen seinämän viereen

* Miljoonabiljoonaa muuta ajatelmaa. Mutta tuossa osa niistä...  Ehkäpä pihamme valmistuu vuonna 2048. Jos sittenkään.

Tonttimme peräosan täyttö alkanee ensiviikolla. Joten hillitön määrä tavaraa täytyy siirrellä pois edestä..

4 kommenttia:

 1. Pihahan ei ole ikinä valmis..

  Olisin ite halunnut sellaisen vanhan puutarhan jossa on isoja hedelmäpuita ja vanha tammi ja kaikenlaista.. Eli meillä on sellainen puutarha sitten kun meistä aika jättää :D

  VastaaPoista
 2. Suosittelisin sokkelin viereen laattaa tms. tasaista, joka on helppo pitää puhtaana. Sora ja muu epätasainen kerää roskia ja kun niitä on mahdoton siitä siivota, alkaa rikkaruohot pian kasvamaan.

  VastaaPoista
 3. Itsekin kannatan laattaa/kiinteää kiveystä vaikka meille ei kustannussyistä sellaista tullut ja toisaalta kovalta ja tasaiselta pinnalta vesi roiskuu kovalla sateella verhoilulautoihin, jolloin ne likaantuvat (oliko teillä alin lauta valkoinen?). On vaan kivemman näköinen kenties ja huoltovapaa.

  Olitko ajatellut, että koko piha tulisi samanlaisesta laatasta? Vaihtelu virkistää, kun teillä on niin isot alueetkin. Siinä mielessä ei haittais välttämättä, jos sokkelin vieruslaatta ei olisikaan samanlainen, kuin käytävien laatta.

  VastaaPoista
 4. Onko teillä jo sokkeli pinnoitettu? Se kannattaa tehdä ennen seinän vierien laittamista.

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa minua, kiitos!