sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Viiden vaatehuoneen loukussa

Talossamme on yhteensä viisi vaatehuonetta. Kaksi niistä on alakerrassa ja niiden käyttötarkoituksia olen tässä 1,5 vuoden aikana miettinyt ja tullut tulokseen, että 1. Vaatehuone joka sijaitsee alakerrassa kodinhoitohuoneen lähettyvillä tulisi olemaan käyttövaatteiden vaatehuone. Pyykkihommista siirtyisivät vaatekorit (jokaisella henkilöllä aina omansa) tuonne vaatehuoneeseen, kylpypyyhkeet ja muut arkikäytössä jatkuvasti olevat tekstiilit ja vaatteet olisivat siellä aina. Tämä vähentäisi tuota jatkuvaa vaatteiden kuljettelua yläkerrasta alas ja alakerrasta ylös.. Vaatehuone on noin kolme neliömetriä kooltaan, ei siis suurensuuri. 2. Vaatehuone sijaitsee portaikon alla, se on oikeastaan "komero". Siitä suunnittelin jo alkuunsa sellaista, jossa säilytettäisiin lasten harrastevälineitä, monoja, luistimia, sählymailoja yms vehkeitä. Lisäksi siellä voisi olla naulakko lapsille. Naulakkotilaa ei koskaan ole liikaa.. Yläkerrassa on kolme vaatehuonetta, joista yksi sijaitsee yläkerran käytävän varrella. Se on kaikkein suurin vaatehuoneista ja siellä on isohko ikkunakin (5-6m2). Se on siis aika kivan valoisa. Siihen minulla on suuret suunnitelmat, jonkin sortin "pukeutumishuonetta" pienellä työtasolla suunnittelen. Työtaso voisi olla esim askarteluja yms juttuja varten, siihen voisi jäädä ne hommat aina keskenkin ja sitten voisi myöhemmin jatkaa.. Haluaisin, että tämä tila olisi kaunis, harmoninen ja vaalea. Neljäs vaatehuone sijaitsee pienten poikien huoneen yhteydessä. Sitä sanotaan "duplohuoneeksi" ja siellä säilytellään leluja, joita sitten vaihdellaan käytössä olevien kanssa aika-ajoin. Kyseinen vaatehuone pidetään tällä hetkellä koko ajan lukittuna ja vain aikuisten valvonnassa siellä leluja vaihdellaan. Sinne haaveilen toiselle seinälle hyllyjä lelusäilytyksiä varten ja toiselle pientä "työpistettä" esim legorakenteluja, muovailuvaha-askarteluja ja muita näperryksiä varten. Työpisteen yläpuolella voisi olla pari kapeaa hyllyä näitä tuotoksia varten sitten. Ja kaksi pientä jakkaraa näille pienille herroille, jotka siellä touhuaa.. Tämä vaatehuone on väriltään ORANSSI! Ja haaveilen sinne valkoisia hyllyjä ja jakkaroita. Pojat ovat saaneet itse vaikuttaa värivalintaan.Värikäs tila siis tulossa, koska lelut ja lelulaatikot jo sinänsä tuovat aika paljon värejä tuonne! Ei todellakaan mitään harmoonista, vaaleaa ja neurtraalia.. Viides vaatehuoneemme on meidän aikuisten makkarin yhteydessä oleva koppero. Eli pieni kuin mikä (n. 3m2). Alhaalla kuva tämän viikonlopun hyllyrakenteluista. Tuonne olisi ajatus laittaa tehokkaasti hyllyjä ja vähän vaatetankoja vaatesäilytystä ja muita tavaroita varten. =)
Nyt yritetään saada tämä aikuisten vaatehuone kuntoon ennen vauvan tuloa, paljon siellä olikin kaikenlaista roinaa ja kirpparitavaraa. Sinne tulee lähinnä vaatteita ja jotain säilytyslaatikoita tavaroita. Ja olisin oikein onnellinen jos ennen vauvan tuloa saataisiin vielä tuo pienten poikien lelukomero/touhupiste tehtyä. Ihanaa, ikkunallista vaatehuonetta haluan vielä haudutella ja pohtia, ja alakerran vaatsikat jää ainakin ensi syksyyn. Koska yksi seinä on vielä rakentamatta ja toisessa vaatehuoneessa paklaamattomia seiniä vielä. =) Ps. Meillä on myös vaatekaappeja, kahden isoimman pojan huoneessa on "seinälliset" isoja korkeita kaappeja (joista vaatekäytössä 1 kaappi/huone, muuten ne on leluja, roolivaatteita, tyhjää, kirpparivaatetta jne..), vierashuoneessa pari isoa kaappia ja tietty eteisen isot kaapit syövät aika paljon kausivaatetta sun muuta tällä hetkellä.

3 kommenttia:

  1. Tosi järkevä ajatus laittaa käyttövaatehuone alas, meillä kun on viisi henkeä ja koko ajan saa kuljettaa vaatteita alhaalta ylös, kova vaiva, tosin kalorit kuluu :)

    VastaaPoista
  2. Mä en oikeastaan tajua, miksi nuo lasten puuhatoiminnot pitää kätkeä vaatehuoneisiin, joiden funktio on nimenomaan säilyttäminen. Miks lasten elämä, askartelu ja touhut ei saisi näkyä? Esim. legorakentelu tai muovailu eivät ole edes sottaista puuhaa. Ja että ne valmiit työtkin pitää säilyttää varaston hyllyllä! Eihän niiden lasten nyt tarvitse sisustukseen sopia, vaan elämän pitää saadakin näkyä!

    VastaaPoista
  3. Silloin kun tuo vaatehuone oli vielä ei-lukossa, eli lasten käytössä.. Niin lähes kaikki heidän leikkinsä olivat vaatehuoneen lattialla (Nimitys duplohuone tulee siitä, että laste duplot yleisemmin olivat siellä aina hujan hajan kaiken muun tavaran kanssa).. Jostain syystä tuo mystinen, pieni kopperohuone kiehtoo lapsia leikkimään. Siitä tuo idea työtasosta ja ihan oikeasta leikkipaikasta on tullut. Että on ihan lapsilähtöinen. =)

    VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa minua, kiitos!