Leevi and the leavingsin "Vasara ja nauloja" kappale ei mene kovin kauas rakentajan arjesta, ainakaan säästeliäisen asenteen suhteen. Nyt kun meillä täällä Suomessa ollaan elelty tiukemman taloudellisen tilanteen aikaa jo pidempään on tärkeää pitää silmällä rakentamisesta aiheutuneita kustannuksia. Minulla tuli mieleen muutamia vinkkejä säästeliääseen rakentamiseen ja kirjoitan niitä tähän postaukseeni.
Meidän tapauksessa allekirjoittanut on saanut olla kilpailuttamassa työntekijöitä ja eri tuotteiden tarjoajia koko prosessin ajan. Selvästi tämä kilpailutus on tuonut meille suuria säästöjä, vaikkakin oman aikansahan se aina ottaa kun lähtee kilpailuttamaan lähes kaiken mitä näinkin suureen projektiin hankkii. Kilpailutuksen aikana olen saanut verkostoitua ja tavata paljon ihmisiä eri aloilta, siinä samalla olen myös saanut luoda suhteita eri alan osaajiin. Materiaalien kilpailutuksen pohjana on aina ollut tieto tarvikkeista, mitä oikeasti tarvitaan ja mitä ei. Tarveainelaskelmien avulla säästytään hukkaostoksilta, joskaan en usko että niiltä aina ihan täysin voi välttyä. Pientä säästöä projektiimme on tuonut myös ylimääräisten tavaroiden myyminen niitä tarvitseville. Esimerkiksi erilaisia ilmastointiputkia ja lasivillaa tuli meidän tapauksessa hankittua hieman liikaa.
Pidemmän tähtäimen ajatuksena meillä on koko tämän projektin ajan ollut kestäväkehitys ja sitä kautta materiaalivalinnat tietyissä asioissa. Aina halvin mahdollinen tarjoustuote, tai kenties vähän huonompi laadultaan oleva edullinen asia ei ole paras vaihtoehto, vaan materiaalivalinnoissa mielestäni täytyy olla todella tarkkana. Meidän tapauksessa esim. kaikki tasot ovat kivitasoja juurikin niiden ajattomuuden, iättömyyden ja kestävyyden vuoksi, sen lisäksi kivitasot ovat äärimmäisen kauniit hyvin hoidettuina. Laatoitukset meillä tehtiin kuivapuristelaatoilla niiden kestävyyden vuoksi ja värivalinnat on pyritty toteuttamaan ajattoman neutraaleina. Kodinkoneissa pyrimme satsaamaan laatuun ja kestävyyteen (Esim. Mielen pesukoneet/kuivausrumpu jne.). Talon useimmat yksityiskohdat ja asiat on valittu hyvin pitkälti sillä ajatuksella, että ei tarvitse myöhemmin harmitella kun tuli jotain tiettyä valittua ja kenties alkaa uudehkoa taloa remppailla/muuttamaan mieleisekseen.
Tietynlainen suunnitelmallisuus on varmasti tuonut myös säästöjä, jos ei ihan suoraan sillä hetkellä niin sitten myöhemmässä vaiheessa suunnitelmallisuus on usein palkittu. Meillä ei aiemmin ole rakentamisesta kokemusta juurikaan, mutta aika rohkeasti lähdimme omin käsin tekemään asioita. Oman työn osuus meillä on ollut suuri ja tämän oman työn lisäksi erittäin laadukas, hyvin valittu timpuri on aivan taatusti tuonut myös olemassa olollaan säästöjä. Hän on esim. neuvonut, miten kannattaisi toimia erityisissä tilanteissa tai mitä voimme itse rakennella ja mihin kannattaa käyttää ammattilaista. Pihistely tekemällä mahdollisimman paljon itse on kyllä varmasti ollut ihan kaikkein isoin säästö meidän talon rakentamisessamme. Ehkä asiat olisivat nopeammin tulleet valmiiksi ja elämä olisi ollut huomattavasti helpompaa ja "kätevämpää", mutta sitä ollaan oltu miehen kanssa niin sisupusseja, että ollaan haluttu itse tehdä.
Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä asiana mainitsen vielä kierrättämisen, jonka avulla myös olemme eritavoin voineet tuoda säästöjä projektiimme. Olemme kierrättäneet ja lajitelleet rakennusjätteet tehokkaasti, roskan osuus on ollut kohtalaisen pieni. Lisäksi olemme käyttäneet rakentamisesta ylijääneitä tarvikkeita esim. kasvihuoneen rakentamiseen ja varaston hyllyjen tekemiseen mahdollisimman paljon. Lisäksi pihaprojektissani olen saanut käyttää kierrätysmateriaaleja ja olen todella ylpeä siitä.
Tällaisin ajatuksin tänään. Aloin miettiä vinkkejä muille kenties tuleville rakentajille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jokainen kommentti ilahduttaa minua, kiitos!