torstai 10. toukokuuta 2018

Kylvöhommia ja pari vinkkiä kasvulaatikkoihin

Tänä keväänä kevään tuloa odotettiin pitkään ja hartaasti ja kylvöhommatkin menivät aika pitkälle. Mutta nyt on lämmintä ja pihalla on kiva puuhastella kun kelit on kohdallaan.
Laadukkaat hyvät siemenet takaavat mielestäni hyvän sadon ja esim. juureksissa en juuri ole huomannut eroa, onko kesällä lämmin tai kylmä, sato on ollut aina hyvä.

Laitettiin pikkuapulaisen kanssa viiteen kasvulaatikkoon jo siemenet itämään. Ekaan tuli tuota kuvassa olevaa porkkanaa siemennauhassa. Nauhat ovat siitä kätevät, että riveistä tulee kauniin suorat ja tasaiset, eikä siemenet pääse esim. tuulen mukana karkailemaan. Nauha tulee tällaisessa vyyhdessä "kaksirivisenä", nuo kaksi nauhaa erotetaan toisistaan, ja se onnistuu ihan vaan vetämällä ne erikseen toisistaan. 


Meillähän hyötykasveja on viljelty jo vuosia, pienehköissä kasvulaatikoissa. Koko kesän salaatit saamme omasta maasta, samoin kuin porkkanaa, punajuurta ja yrttejä jne. tulee ihan mukavasti isonkin perheen tarpeisiin omalta takapihalta. 

Salaatti yleensä on tullut kylvettyä jo heti huhtikuun alussa, nyt meni tosiaan hieman pitkäksi tämäkin kylvö. Itseasiassa porkkanan ja punajuurenhan voisi jopa syksyllä laittaa, niin se alkaa keväällä varhain kasvamaan.

Persiljaa ja salaattiakin on saatavana näissä kätevissä nauhoissa. Tässä mittaillaan nauhan pituutta laatikkoon. 


Vielä jäi illemmalle tai toiselle päivälle laitettavaa. Osa kasvilaatikoista täytyy uudistaa. Minun tapani uudistaa noiden kasvulaatikoiden multia on se, että kaatelen edellisvuosien kasvusäkeistä, kesäkukkaistutuksista tai kasvihuoneen paljuista multia noihin laatikoihin. Lisäksi komposti on hyvää maanparannukseen. Meillä pikakompostorin tuotos laitetaan kasvulaatikkoon ihan alimmaiseen kerrokseen, jonka päälle sitten multaa. Saa siellä sitten vielä vähän "palaa" eikä ole liian tujua ainesta kasveille. Mullat kalkitaan myös joka kevät. Niin ja hevosen kakkaa tulee myös usein käytettyä noiden lannoittamiseen. =)

Olettehan kuulleet vuoroviljelystä? Siihen kannattaa tutustua, mikäli kasvattelee kasvulaatikoissa kasveja. Eri vuosina on hyvä vaihdella kasvupaikkoja esim. herne on hyvä typen tuottajakasvi ja se on hyvä kierrättää eri laatikoissa eri vuosina. 

Vuoroviljelyn lisäksi toinen termi, kumppanuuskasvit, eli esim. porkkana hyötyy persiljan kanssa samassa paikassa kasvamisesta ja samettikukkia on hyvä käyttää vaikkapa salaatin rinnalla häätämässä tuhohyönteisiä. 

Siemenet ovat saatu blogiyhteistyönä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti ilahduttaa minua, kiitos!