lauantai 3. joulukuuta 2011

Piha juttuja, piha juttuja..

Ajattelin kirjoitella vielä ajatuksia pihastamme. Ja muutamia pulmakohtiakin vielä on, että niihin otetaan vastaan hyviä ideoita.

Ensinäänkin, onko hyvää ideaa aidaksi tämän näköiselle talolle? Aidasta tulee "puolikorkea" eli lapset ja eläimet pysyvät aidan sisäpuolella ja valkoinen. Ajatuksissanihan on ollut ns.pisteaita heinäseipäistä, mutta sen toteuttaminen tuntuu juuri nyt mahdottomalta monesta eri syystä..

Etuoven edestä lähtevä kulkureitti tulee siis tuolla harmaalla patinoituneella patiokivellä, keskikokoisella, joka siis on suorakaiteen muotoinen, ladonta on edelleen vähän auki, että miten sen sitten tekisi. Reunakivinä näillä on nurmikkoa ja kivetystä erottamassa ja kivetystä aisoissa pitämässä sellainen kun porraslaatta, joka on kooltaan vähän jämerämpi kuin nurmikonreunakivi, 60 cm pituudeltaan (nurmikonreunakivi yleensä n. 40cm). Molemmin puolin tätä kävelyväylää tulee muurista tehdyt istutusaltaat havuille ja tällä hetkellä tuntuisi, että niissä olisi noin kolmen kuusen/havupensaan ryhmät + kuoritetta pinnalla, mutta voihan se olla että se vielä muuttuu pikkiriikkiseksi pyöreäksi kiveksi, en enää muista sen kiven nimeä.. Nuo havupensaat/kuuset pitäisi valikoida, en halua että ne kasvavat hetkessä hillittömän suuriksi ja toisaalta haluan tasaista, varmaa ja tuuheaa kasvua ja vahvat oksat, jotka kestävät talven lumet, jouluvalot ja lasten mahdolliset osumat. Ideoita näillekin ollaan hakemassa. Entisen kodin pihassa oli kaksi kartiokuusta, tykkäsin niistä kyllä. Ehkä malli voisi nyt olla pystympi ja kapeampi. (Voiko havupuita ja pensaita leikellä miten???) Ehkäpä perehdyn kirjahyllystä löytyviin puutarhaopuksiin tässä talven mittaan..

Etupihalle tulee lisäksi tosiaan sokkelin vierustalle noin 1,5 metriä mukula/kenttäkivetystä ja polut autokatokselle ja takapihalle tuolla patinoituneella patiokivellä. Tontin vasempaan laitaan olen suunnitellut omenapuita ja marjapensaita, niiden sijainnit täytynee katsoa tarkemmin keväämmällä, miten auringon valo pääsee sinne mihinkin tuleemaan, kun viereisellemme tontille tulee suht korkea, yksikerroksinen talo. Etupihan oikeassa laidassa, autokatoksen vieressä ja etualalla on tilaa, etualalle on tulossa (kuulemma kolmen vuoden päästä, mieheni puheiden mukaan ;) )Kannustalon tyyliin rakennettu jätekatos, joka on siis kiinni autokatoksen seinässä ja sinne katoksen sivustalle olemme kasanneet talven polttopuut. Siellä on vielä kolonen, joka on täyttämättä ja siihen olen suunnitellut villiä ruusupensasta, jonka lajike on vielä miettimättä. Jotain kaunista, vaaleanpunaista/valkeaa ja tuoksuvaa ja helppohoitoista ajattelin, en ehkä kurttulehtiruusua kuitenkaan.. (Se kun on yleisinpiä tuollaisia käsittääkseni).

Autokatoksen takapuolella on täyttämätön alue, jossa olemme pitäneet tramboliinia ja sinne aluelle olemme suunnitelleet lasten toimintapaikkaa. Eli tramboliinia edelleen, jalkapalloseinämää, kiipeilytelinettä ja keinuja. Se alue on talosta sisältä ajatellen ihan hyvin seurattavissa oleva alue ja kuitenkin "pois silmistä" takapihalla, sitten kun sinne haluaa joskus rentoutumaan. Leikkialueelle olen yrittänyt metsästää kunnollista kiipeilytelinettä ja keinuja, K-Raudan hepposet välineet eivät ole innostaneet ostaa, kun kyseessä kuitenkin on näinkin monilapsinen perhe ja pojat ovat kovia touhuamaan ulkona. Sellainen monitoimiteline-jota olen katsellut (hiekkalaatikko+kiipeilyteline+liukumäki ja jopa keinut saa siihen) on aika hurjan hintainen.. Että ehkä sitten seuraavassa elämässä sellainen hankitaan meille.. Nyt olen kysellyt vähän sellaisilta tahoilta, jotka tietäisivät lopetusuhan alla olevista leikkipaikoista..

Takapihaa elävöittäeksemme teimme sinne ison pengerryksen, tai mikä se on sellainen korkeusero siellä. Alkuun mietittiin siihen  muuria ja kohtuu edullisella niitä muureja olisi saanutkin, mutta koska talon tyyli on vanhahtava, haluaisin ehkä kuitenkin jotain muuta kuin betonimuurin, joka on aika moderni minun silmääni. Ihan pelkästä luonnon kivestäkään en sitä pengerrystä halua tehdä tai muuria, sillä meidän alueellamme on ollut paljon kyy-käärmeitä vielä viime kesänä ja pelkään niiden pesiytyvän pihapiiriimme, joskin se lienee aika epätodennäköistä... Että jotain siihen sitten.. Hankittiin siihen takaterassin ja sen perään tulevien portaiden jatkeeksi "alapihalle" pääsemiseksi betoniset porraslaatat yhteensä 40kpl, joista miehellä lienee enemmän ajatusta, miten ne sinne asetellaan. Tuleeko kuinka monta porrasta ja miten leveästi.. Siinä terassin takana menee se kivetyspolku myös. Otetaan vastaan ideoita, minkä näköinen "muuri" tai pengerrys meillä voisi takapihalla olla? Takapihalle on ajatuksissa laittaa 3kpl kiipeilykiviä lapsille, hyötypuutarhaa eli marjapensaita ja hedelmäpuita sekä suuri unelmani olisi saada oma lasinen paviljonki sinne pihan perälle (sekin tulenee sitten seuraavassa elämässä kun on rahaa...). Tykkäisin kasvatella siemenistä erilaisia kasveja, kukkasia ja yrittejä ja siihen tuo paviljonki olisi ihana, miksipä ei päivätee-kupposen nauttimiseenkin, jos joskus sellainen elämänvaihe vielä tulee, että moisia kupposellisia rauhassa oikein ennättää puutarhassa nauttia. ;)

Tällaiset ovat raamit tällä hetkellä puutarha-suunnittelulle, katsotaan miten asia elää kevään mittaan ja kunhan päästään oikeasti tosi toimiin. Nyt vaan odotamme taas kaivurimiehen katteettomille lupauksille tulosta, että saataisiin vielä täyttämättä olevat alueet valmiiksi ja multa pihaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti ilahduttaa minua, kiitos!