sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Ihan pieniä tekoja vain

Olen vuosikausia tykännyt kasvatella omia kasviksia kotona. Ihan oikeastaan "aina". Juontanee siihen, että aikoinaan tuli käytyä maa- ja metsätalouskurssilla ja kasvateltua siellä kaikenlaista. Ehkä "maalaisuuteni" tulee ilmi tällä tapaa? Jossain määrin kestävän kehityksen ajatus on kiehtonut aina ja se kiertokulku minkä esimerkiksi bloginikin yhteistyökumppanin Biolanin tuotteiden kautta on saanut aina kokea. Biolanin tuotteet ovat aina olleet luomua ja näinollen olen kokenut ne turvallisiksi itselle ja lapsilleni. En voi kuvitellakaan keinotekoisesti tuotettujen lannoitteiden käyttöä oman pihan antimiin. Ja jo tieto siitä, että nuo lannoitteet ja tuotteet tukevat sitä kestävän kehityksen ajatusta, pitää sydämen puhtaana.

Aktiivisena leipojana olen havainnut useimmiten, että luomu -kananmunat ovat parempia kuin tavalliset. Sitä olenkin pohdiskellut usein, että mistä ihmeestä se johtuu. Munan vaahdottamisen tuotos on aina paljon parempi ja kaikki on vaan niin paljon parempaa.Luomu liiton sivustolta löysinkin ehkä vastauksen siihen, miksi munat ovat parempia; Ei se että ne ovat kenties tuoreempia vaan ehkä se, mitä kanat ovatkaan syöneet siellä tilalla? Ehkä se on se pointti.

Sinänsä en ole mikään eläinaktivisti, ja viherpiipertäjä, koen itseni hyvinkin normaaliksi, keskivertoiseksi kuluttajaksi, mutta kyllä minua mietityttää sekin, miten ne kanat elämänsä elävät. Onhan luomukanaloissa "onnellisempia" kanoja kuin sellaisissa teollisemmissa laitoksissa. 
Siksipä viimevuoden puoella aloimme ostaa perheeseen vain luomumunia paikalliselta tilalta ihan suoraan. Tätä munan ostamista olen pikkuhiljaa yrittänyt lähipiiriinkin "viljellä", ihan mainostamalla noiden munien erinomaisuutta ja edullisuutta. Vaikka Luomu liiton sivustolla kerrotaankin luomumunien hinnan olevan kalliimpia kuin tavallisten, ehkä ne kaupassa voivat sitä ollakin: Suoraan tilalta ostettuna ja haettuna ne eivät todellakaan ole kalliita: Ne ovat jopa halvempia kuin tavalliset munat. 

Monesti luomutuotteet ovat maultaan, koostumukseltaan ja laadultaan huomattavasti parempia kuin "tavalliset". Omia mieltymyksiä voi kasvattaa vertailemalla esimerkiksi luomuperunan ja teollisesti viljellymmän perunan makua ihmettelemällä. Suosittelen lämpimästi.

3 kommenttia:

  1. Mistä tilalta käytte luomumunia? Voisi kiinnostaa itseäkin, samoilla suunnilla kun asustellaan :)

    jeelpe1@gmail.com

    VastaaPoista
  2. Laitanpa sinulle mailia asiasta!

    VastaaPoista
  3. Meillä Espoossa ostetaan Kuorttisen luomumunia 😉
    -Heidi

    VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa minua, kiitos!