keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Puhtaaseen ruokaan siirtyminen

Anteeksi, jos jauhan samaa asiaa aina uudelleen ja uudelleen. Mutta siis, perheemme on siirtynyt puhtaan tai ainakin puhtaamman ruoan syömiseen. Itselläni on hyvin tiukka ruokavalio, ja lasketut kalorit, lisäksi käyn treenaamassa viidesti viikossa ainakin kesään asti.  Koko perhe on mukana projektissa niin, että meillä myös lapsilla on sama ruokavalio kuin minulla. Tottahan he saavat koulussa erilaista ruokaa ja olen sallinut, että jos en ole itse paikalla niin mies saa oman harkintansa mukaan antaa lapsille myös muuta ruokaa (minä olen meillä yleensä se joka ruoan valmistaa tai oikeastaan lähes poikkeuksetta, niin erityistilanteissa sallin jos lapset syövät esim. puolivalmisteita, hernekeittoa, pitsaa tms isänsä kanssa).

Siirryttyäni tähän tarkasti suunniteltuun ruokavaliooni, ei ole tehnyt tiukkaa oikein missään syömisissä. Eikä syömättä jättämisissä. Salaatinkastike jäi pois ihan huomaamatta, samoin kuin sellainen makean naposteleminen. Tällä hetkellä jopa sokerin haju on vähän ällö.
Pari sellaista hassua tilannetta on tullut, jolloin olen ollut vanhassa tutussa tilanteessa ja sekunnin sadasosan aivot sanoo, että otampa jotain naposteltavaa keittiöstä, mutta tekoihin ei onneksi ole menty ja todellakaan, kun tajuan tuon ajatuksen niin huomaan etten todellakaan tarvitse yhtään mitään!

Nälkää minulla ei ole ollut kertaakaan, annoskoko ruoan niukasta kalorimäärästä huolimatta on aika suuri. Mutta lapsilla tuntuu nyt olevan aina nälkä. Niinpä olen heille sallinut esim. voileipien syömisen, joka ei minun ruokavaliooni sovi. Tai sopii, mutta oma valintani etten halua leipää nyt syödä.

Se mikä puhtaan ruoan syömiseen siirtymisessä on hassua, ei se loppujen lopuksi niin kovin ole poikennut normaalista ruokavaliostammekaan; Paitsi herkkujen ja välipalojen suhteen. Perunaahan tämä ruokavalio ei salli, eikä vehnääkään kuin hieman, täysjyvän muodossa. Mutta perunaa meillä ei muutenkaan niin paljoa ole syöty.

Ainoa uusi asia, mikä lautasellani on auringonkukan siemenet. Ja no, kananmuna. Sitä minä en ole ruokana tottunut syömään aiemmin. Ja aika hassua, mutta ruokalasku on selvästi pienentynyt. Ihan huomattavasti. =)


6 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä ja olisi kiva jos vinkkaisit vaikka ihan reseptien muodossa mitä teillä syödään kun tuntuu, että meillä ainakin pyörii viikosta toiseen samat pöperöt listalla

  VastaaPoista
 2. Meillä syödään nyt tosi paljon kalaa. Lohi on ihan ykkönen, uunilohta meillä on "normaalisti", mutta myös aikataulun salliessa meillä savustellaan lohta. Se on aivan ihanaa salaatin kanssa. Ja hyvää rasvaa sisältävää. Aiemmin meillä syötiin lohta vain kerran viikossa, nyt tosiaan enemmän. Puhtaan ruoan ajatuksena on, että niitä marinadilitkuja ei olisi, eikä leivittämisiä eikä ylimääräisiä kermoja sun muuta. Vaan ruoka syödään sellaisena kuin se on, tietysti lemppari yrttejä ja mausteita voi käyttää ja pitääkin. Meillä on ihan jokaisella ruoalla isomäärä vihersalaattia (noin 1,3 kiloa kerralla syötävänä) jonka kaveriksi keitän täysjyväriisiä/täysjyväpastaa tai linssejä. Perunaa olen lapsille sallinut ja muussia tehnyt, mutta itse en syö lainkaan sitä. Oma annostukseni pastalle/riisille on noin 0,75dl itselleni, lapset saavat syödä minkä haluavat ja jaksavat. Salaatin ja hiilihydraatin lähteen kaveriksi sitten valitaan vähärasvainen liha esim. 10% jauhelihaa, vähärasvainen kana, tonnikala tai vaikkapa sitä lohta. En sen ihmemmin reseptejä osaa perus ruokaamme sanoa, mutta siis välipaloja niissä on minun mielestäni ihania smoothie-vaihtoehtoja, meillä lapset eivät voi smoothieta juoda maidollisena, mutta itselleni teen kerralla useamman annoksen. Yksi annos sisältää marjoja (ilman sokeria) + 2dl kaloritonta mehukeittoa + rahkapurkin. Niistä saa blenderillä aika kivan, maku vaihtelee mehukeiton ja marjojen mukaan. 5 dl tuollaista on kerralla minun välipalani ja pysyy nälkä pitkään poissa.

  VastaaPoista
 3. Puolivalmisteet, einekset, valmissalaatit, pakastejutut, ja sokeripitoiset välipalat ollaan jätetty pois ruokavaliosta nyt.

  Lasten välipalalla voi joskus olla joku mikrohamppari, kun he niitä niin haluavat mutta sekin tietysti tuunataan salaatilla ja tomaatilla jne. =) Itse en ole koskaan tykännyt noista. Hajukin on ällö. ;)

  VastaaPoista
 4. Voisin sanoa, että meillä ollaan palattu perusjuttuihin. Back to basic.

  VastaaPoista
 5. Lisään vieläkin tänne: Se on jännä homma, miten kirsikkatomaatti voi alkaa maistua ihan järjettömän makealle minun suussani. Siis kun ennen se on ollut vain ihan kiva kirsikkatomaatti. =P Pienillä asioilla voi sitten vaihdella perusjuttujakin. Kourallinen pähkinöitä salaatin kylkeen tai auringonkukan siemeniä jne. Maut on selvästi terävöityneet kun ei enää ole "makujen sekameteliä" suussa. Vaan niitä perusmakuja

  VastaaPoista
 6. Kalaa pitäisi kyllä lisätä meidänkin. Minä kun itse en syö lihaa ollenkaan ja valmisruokia ei osteta muuta kuin välillä taaperolle purkkeja niin tuntuu et samoja teen aina. Mie kun en vielä ole mikään himoruuanlaittaja. Kirsikkatomaatteja minäkin syön karkkina :) Toivottavasti ensi kesänä sato olisi niiden kohdalla yhtä suuri kuin viime kesänä

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa minua, kiitos!