sunnuntai 18. elokuuta 2013

Aitaunelmia ja vähän suunnitelmiakin

Muuttoluvassamme lukee, että tonttimme on aidattava. Syynä siihen on lähettyvillä olevat isot ojat (joita kutsun myös jorpakoiksi). Kyseiset ojat on toinen kesäaikaan ihan kuivana, mutta toinen (noin kolmen metrin päässä tonttimme takalaidasta) on koko ajan niinkin vetinen, että tänä kesänä sorsaperhe poikineen on siellä mennyt. Sinänsä en ole kokenut kumpaakaan lähettyvillä olevaa ojaa ongelmalliseksi, itseasiassa näen ne jopa eräänlaisena mahdollisuutena. Saamme pihamme kasteluvedet sadettimiin sieltä, se rajaa tonttia omalla tavallaan ja se voi joskus olla aika kauniskin, jos sitä hieman "ehostaa".
 
Aita on meille tärkeä myös siksi, että perheessämme on suurehko koira, joka on aika paljon vapaana. Aita toisi eräänlaista helpotusta koiran vahtimiseen pihalla. Ja toisaalta ohikulkijoillekin se on varmasti kivempi, että vapaana oleva karvaturri on aidan takana.
Mitä lapsiin tulee. Neljä isointa lasta on jo niin isoja, ettei aita sinänsä ehkä heidän elämäänsä muuta. Se voi mahdollisesti auttaa siihen, ettei poikien leikkitavarat karkaile kadulle tai pois pihalta, mutta lapsia se ei pidättele. Ihan pienintä tosin ehkä ensi kesästä alkaen se voi hieman pidätellä..
 
Aita johon olemme päätymässä on jotain tämän tapaista. Tämä on siis "ideakuva", vähän Kannustalon Perinneaidan tapainen systeemi.

Mies ehdotteli tämän tapaista aitaa, leveämmillä pylväillä. Mielestäni tuo on vähän "kaidemainen" ja ehkä liian kalterimainen minun makuuni. Jämäkkähän tämän tapainen aita kyllä olisi.

Portteja aitaan tulee vähintään kolmeen eri kohtaan. Tässä pienen portin kuva pinterestistä, ihana vaikkapa takapihan portiksi.

Mahtavat ruusupensaat aidan takana. Tykkään paljon. Meillä mietitään, tehdäänkö aidan alle kapea kiveysalue vaiko millainen ratkaisu. Edellisen kotimme aidan alla kasvoi nurmikkoa ja sen leikkaaminen oli aivan kamalaa mielestämme.. Jotain muuta täytyy keksiä.
 
 
Alustava suunnitelmakuva aidan mallista. Pylväät ovat 23 cm leveitä, vähän samantapaisia kuin talossa olevat pylväät.

Etupuolen aita. Aitaa tulee myös tontin sivustoille. Ja noihin aukkoihin on suunnitteella portit. Nämä kuvat olivat naapurin kuulemisissa mukana ja toimenpideilmoituseen lähtevät myös. Meillä täällä aidan korkeus ja tyyli on määritelty rakennustapaohjeissa. =) Ja väri myös.

Vielä tämä upea hortesiat aidalla -kuva pinterestistä
Näpsin aina pinterestistä inspiraatiokuvia talteen.

Valmista aitaa talomme pihaan jäämme vielä odottelemaan. ;)  Tehdään itse kun ehditään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti ilahduttaa minua, kiitos!