sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Palkkapäivä

Muisteltiin miehen kanssa tuossa viime sunnuntaina tuota virpomisperinnettä. Mies muisti, että aikoinaan meidän lapsuudessa 70-80 luvun tuntumassa virpomaan mentiin aikaisin aamulla, niin aikaisin että talon väki ei vielä ole oikein hereilläkään. 80-luvun puolella meidän muisteloiden mukaan alettiin pukeutua noidiksi/trulleiksi. Muistan itse, että oli todella tärkeää, että asu on kunnossa ja huivi päässä. Monesti mukaan otettiin myös kahvipannu ja luuta.

Vanhan perinteen mukaan virpomispalkat maksettiin vasta viikon päästä Palmusunnuntaista eli Pääsiäispäivänä. Ja palkat käytiin itse hakemassa. Nythän aika monet on jo Palmusunnuntaina varautuneet palkoilla ja täytyy sanoa, että yllättävän hyvin onkin ihmiset varautuneet mitä naapurustossa olemme virpomassa käyneet.

Eri puolilla Suomea selvästi on eri käytäntöjä virpomiskuvioissa ja saatiin Turussa asuvilta vierailtamme kuulla, että siellä päin Pääsiäsen aikaan osa virpojista onkin Halloween asuissa ja keppostelee samalla. Tuolla läntisessä Suomessahan myös pääsiäiskokot ovat yleisiä, en täällä Itä-Suomessa ole vielä sellaiseen törmännyt, mutta olen kuullut että esim. Savonlinnnassa on noita pääsiäiskokkoja alettu polttelemaan.

HAUSKAA PÄÄSIÄISTÄ!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti ilahduttaa minua, kiitos!