torstai 17. huhtikuuta 2014

Pihanlaittajan ostoslistaa keväälle!

1. Musta multa
2. Perinnekate
3. Nurmikon parannukseen kunnon multa
4. Muutama kasvusäkki
5.  Kesäkukkamulta kastelukiteillä
6. Kalkki
7.Uusia työvälineitä ja käsineitä puutarhahommiin
8. Istutuspanoksia
9. Kasvupanoksia

Yleensä en ole kovin järjestelmällinen ihminen, mutta ajattelin tällä kertaa kokeilla suunnitella jo vähän ennakkoon mitä minä pihalle nyt heti keväällä kaipaan. Tein ostoslistaa ja sainkin idean, että laittelen ostoslistan myös blogiin tuomaan inspiraatioita muille pihan laittelijoille.
Tähän mennessä olen saanut noin puolet pihamaan uudehkosta nurmikosta haravoitua, meillä ei lehtijätettä tms pihalla olekaan, mutta ilmastointimielessä raasputtelin vähän tuota pintaa. Toinen puoli pihasta on vielä sen verran kostea, etten uskalla alkaa haravoimaan muutamaan päivään, antaa rauhassa kuivua. Ostoslistaan lisäsin kalkkia ja multaa nurmikon paikkailuun. Helposti talven jälkeen nurmikossa voi olla kaikenlaisia laikkuja esim.jääpoltetta, vielä meillä ainakaan en voi sanoa onko mitään vaurioita tullut mutta vähän epäilen, että loppu talven vahvasti jäässä ollut takapiha on voinut ottaa vähän osumaa.

Perinnekatetta on ostoslistalla "aina", sitä menee aina uusiin istutusiin ja vanhoihinkin sitä on hyvä lisäillä. Minä tykkään käyttää tuota katetta, se auttaa ettei tarvitse kitkeä ja samalla pitää kasvin saaman kosteudenkin maassa paremmin. Mustamulta on ollut aina suosikkimultaani, kenenkään muun mullan "valmistajan" mullat eivät vaan ole niin hyviä ja "mustaa". Biolanin multa on sitä aitoa ja oikeaa. Tuota multaa on hyvä lisäillä kukkapenkkiin ja puskien juurille tarvittaessa ja minusta se on ollut ihan huippua istutushommissakin, olen laittanut osan mustaa multaa ja osan tuota pihan omaa multa istutuskuoppaan. Tänä vuonna sain Biolanilta kokeiluun istutuspanoksia ja kasvupanoksia, istutuspanos on koko kasvukauden ajan riittävä panos jonka voi myös laittaa sinne istutuskuoppaan; Helppoa kuin heinänteko! Viime kesänä laitoin lähes kaikkiin istuttamaani hevosen kakkaa, sellaista hyvin palanutta ja se on myös oikein hyvä lannoite ollut mm. marjapensaille. 

Kasvusäkkejä ei voi koskaan olla liikaa. Se huomattiin viimekesänä kun kasvateltiin perunan kasvatussäkeissä perunoita (tämä oli lasten mielestä kaikkein hauskin juttu!), mansikkasäkeissä mansikkaa (sitä meillä on 7 säkkiä, hyvin talvehti!!! -Osalle mansikoista tämä oli jo toinen talvi meillä). Noita talvehtineita mansikkasäkkejä on hyvä sitten pikkuhiljaa alkaa lannoitella kunhan kasvukausi alkaa, Biolanilla on niihinkin kätevät lannoitepuikot joita itse olen tykännyt käyttää. Lisäilee vaan sitten pitkin kesää tarpeen mukaan lannoitteita noin kerran kuukaudessa riippuen taas kasvista. 

Sitten vielä tuo ajankohtaisimmista ajankohtaisin ostos minun listallani: Kesäkukkamultaa! Tuo Biolanin kesäkukkamulta on tietääkseni ainoa kastelukiteitä sisältävä multa kesäkukille. Se helpottaa kukkien kastelussa ja esimerkiksi meillä on mahdollistanut amppelin pitämisen suht paahteisellakin paikalla. Kesäkukkamultaa voi käyttää sipulikasveille nyt, nappasta narsissit sun muut pois ja vaihtaa ruukkuihin suoraan kesäkukkaset. Kesäkukkamulta on ollut kevään ostoslistallani niin monta vuotta kun vaan jaksan muistaa, sieltä saakka kun tajusin miten kätevää on kun siinä on nuo kastelukiteet. ;)

HAUSKAA PÄÄSIÄISTÄ!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti ilahduttaa minua, kiitos!