tiistai 7. huhtikuuta 2015

Tänä vuonna ei kalkitakaan nurmikkoa kun lumet sulaa/on sulaneet!

 Kävin ihastelemassa kevättä ja nappasin muutamia kuvia kevään merkeistä. Meillä alkaa perennat pikkuhiljalleen heräillä ja esim. maksaruoho näyttää innostuneen auringosta hyvissä ajoin. Tässä ylemmässä kuvassa karpaattienkello heräilee kevääseen. Se onkin aina ensimmäisiä heräilijöitä perennoista minun pihallani ollut.
 Täällä nämä nykeröt ovat pionien alkuja. Pioneja minulla on aika monenlaisia, ihan kaikki eivät näytä vielä heränneen. Mutta uskalsin entisiä kuivia pionien varsia leikellä jo pois. Minulla on tapana jättää noiden vanhojen osien poisottaminen näin kevääseen. Joskus luin jostain, että se altistaa vähemmän kasvitaudeille kasveja kun saa rauhassa "kuolla" ja sitten vasta keväällä leikellään pois. En tiedä liekkö tuo totta vai tarua.
 Nurmikon seassa minulla on paljon krookuksia ja kirjopikarin liljoja. Minusta on hauskaa kun nuo saavat keväällä rauhassa kukkia ja sitten ensimmäisen nurmikonleikkuun ohella voin ajella huoletta kaikki matalaksi. Minulla ei ole vielä kukkapenkkiäkään, minne niitä laittaa kasvamaan. Kukkapenkit odottelevat vielä sopivampaa aikaa rakennella niitä. =) Suunnitelmat sentään on jo olemassa niillekin.
Keijunlehdet nostattelevat myös itseään eloon. Ei mene kauaa kun piha sen verran kuivahtaa, että pääsee haravoimaan ja roskia ottamaan pois istutusten juurilta. Nythän ne ovat olleet suojaamassa kasveja hallalta.

Sellaisen poikkeuksen teen tänä keväänä, että en lumien sulamisvaiheessa laitakaan nurmikolle kalkkia! -Nimittäin Biolanin uusi nurmikkolannoite sisältää sen kalkin. Se on kauhean kätevää, ei tarvitse enää erikseen kantaa kotiin kalkkia ja nurmikkolannoitetta. Riittää se pussukka kalkkia erikseen niitä tarvitseville kasveille ja nurmikolle voi levitellä vähän myöhemmin tuon lannoite+kalkki-jutun.

Minulla on tapana jättää nurmikon leikkuujäte maatumaan sinne nurmikolle lannoitteeksi, joten tuo kalkitseminen vuosittain tai joka toinen vuosi on aiheellista. Nurmikko tykkää kun siellä on se kalkki, eikä liian happama maa (se sammaloituu).

Mukavaa päivänjatkoa teille!

2 kommenttia:

  1. Joo, pitäisi lannoittaa... Rupesin vain miettimään, mahtaako koira syödä lannoitteet?

    VastaaPoista
  2. Meillä on aika hyvin koira pysynyt lannoitteista erossa, jopa siitä aidosta hevosen p:stä jota aina keväällä haen kaverin vanhasta tallista (joka ei ole ollut vuosiin käytössäkään) tänne meidän pihaan.. =)

    VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa minua, kiitos!