maanantai 20. heinäkuuta 2015

Eikö komposti toimi?

Haluaisin liputtaa kompostoinnin puolesta siksi, että ihmiset uskaltaisivat hankkia oman, kunnollisen ja toimivan kompostorin kotipihalleen. Tuollainen ympärivuoden käytettävissä oleva kunnon kompostori maksaa kyllä itse itsensä pois ajan saatossa. 

Olen saanut kuulla erilaisia mielipiteitä kompostoinnista ja kompostoreista. Ja aika usein törmään siihen ajatukseen, että "ei se toimi" tai, että viimeistään talvella se on ihan umpijäässä. Kompostorin käyttö saattaa jopa ällöttää joitain ihmisiä, mikä on mielestäni aika ihmeellistä. 

Itsekin tunnustaudun jonkunasteiseksi "hienohelmaksi" ja todellakaan en halua mennä möyhimään löyhkäävää, mätäläjää tai kärpäsen toukkia kuhisevaa muoviastiaa. -Nyt kun olen saanut opetella kompostointia perin juurin ja lukenut käyttöohjeet kompostorille useampaankin kertaan, tiedän että silloin on jotain vialla, jos homma ei toimi.
Meidän kompostorissa ainoa "ongelma" on ollut, tai no kaksi ongelmaa ovat olleet sellaiset kun kerran kompostorissa oli muurahaisia. Muurahaiset ja kompostori sanoilla hain tietoa netistä, juurikin biolanin sivuilta ja minulle selvisi hetkessä, mistä on kyse. Muurahaisten paikka ei todellakaan ole siellä kompostorissa asumassa, joten pienin muutoksin sain ne sieltä luonnostaan katoamaan.

Toinen "ongelma" oli jossain vaiheessa kun kompostorista oli päässyt irtoamaan ja katoamaan yksi pieni venttiilin korkki (vai mikä se nyt olikaan). Siihenkin pulmaan löytyi helpotus Biolanin verkkokaupan kautta. 

Pari vinkkiä kuitenkin tuli mieleeni tässä, kun mietin yleisimpiä ongelmia kompostoinnissa. Mikäli kompostia käyttää todellakin oikein ja lisää sinne aina riittävän määrän kuiviketta, ja pari kolme kertaa kesässä muistaa "möyhennellä" kompostia, eikä siitä huolimatta toimi niin:
Vie potallinen pissaa kompostiin. Johan alkaa toimia. Ei mene kauaakaan kun pissassa ollut typpi alkaa kiihdyttää kompostin toimintaa. (Ok. En ole asiantuntija enkä kerro enempää, sillä en tiedä todellakaan miksi se toimii!).

Talvikompostointiin kannattaa hankkia tuo kuvassa oleva talvikuivike. Eikä se haittaa, vaikka käyttäisi tuota kuiviketta ympäri vuoden. Talvikuivike auttaa jäätymisongelman kanssa ja olen lukenut paljon hyviä kokemuksia siihen liittyen. Itsellä ei ole vielä talvikokemusta siitä, mutta ensitalvena sitä sitten tulee. 

Tuskin maltan täällä odottaa, että pääsen syksyllä levittelemään kompostia taas monivuotisten pensaiden juurille. Se on vaan niin hyvää tavaraa tuonne maanparannukseen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti ilahduttaa minua, kiitos!