maanantai 4. marraskuuta 2013

Kokoperheen kivoja juttuja

Kun perheessä on monen eri ikäluokan edustusta lapsissa, voi joskus olla hieman haastavaa keksiä kaikkia miellyttävää tekemistä yhdessä. Ollaan kuiitenkin pyritty siihen järjestämällä mahdollisuuksia erilaisiin kivoihin yhteisiin menoihin. Meillä eilen oli taas Asukasyhdistyksen järjestämä Liikuntamaa-päivä. Se on aika kiva, tosin sinnekään me ei "uskalleta" vanhinta poikaa viedä, koska paikalla on vain pieniä ihmisiä ja "alle jäämisen riski" on suuri.  Parisen viikkoa sitten oltiin Angry Birds puistoilemassa päivä, vaikkakin olen vähän "Hoplop" yms vastainen ihminen, niin olihan se käytävä katsomassa.

Meillä on tapama käydä ulkona syömässä satunnaisesti. Ei nykyisin enää viikottain, mutta kuitenkin niin, että lapset oppisivat olemaan kauniisti ravintolassa ja syömään erilaisia ruokia. Lemppari paikkamme tässä kaupungissa on meksikolainen ravintola, jossa on myös plussana se, ettei siellä ole lasten leikkipaikkaa. ;) 

Kylpylät, hotellilomat, uimahalli, mummolareissut, shoppailumatkat eri kaupunkeihin yms. ovat osa meidän perheen elämää.

Metsäretket koiran ja lasten kanssa ovat eväiden kanssa olleet kivoja, samoin kuin piknikit erilaisiin paikkoihn, suosikkina on Lappeenrannan linnoituksen alueella käydä ulkoilemassa ja syömässä eväät. Erilaisiin kahviloihin olen pyrkinyt lapsia viemään ja shoppailureissuille ottamaan mukaan. En halua, että lapset oppivat siihen, että vaatteet vaan ilmestyvät jostain kaappiin. Sama kuin rahan kanssa, ei raha tule tuosta noin vaan tilille/kukkaroon vaan sekin ansaitaan. Ollaan pyritty sitä pojille opettamaan eri keinoin esim. palkitsemalla oikeista töistä heitä rahalla.

Elämän filosofiani on ollut lasten suhteen aina se, että me ei tulla olemaan ikuisesti täällä neuvomassa, auttamassa, ohjaamassa ja katsomassa perään. Vaan kotoa on opittava pärjääminen. Kyllä minusta kolmevuotias jo osaa voidella leivän ja ottaa ruoka-annoksen kattilasta pienellä avustamisella. Erilaiset sosiaaliset taidot, muidenkin kuin oman perheen jäsenten kanssa on todella tärkeitä asioita ja niitä ollaan hiottu perheemme lasten kanssa myös parhaamme mukaan. Ihan joka ikiseen asiaan/tilanteeseen/riitaan tms ei mielestäni vanhempien tule puuttua vaan lasten on itse opeteltava selvittämään tilanteensa. Hysteeriset vanhemmat jotka tekevät kärpäsistä härkäsiä on ihan järjettömän kamalia seurata. Hyvät perustavat, anteeksi pyytämiset ja kiitokset kuuluvat jokaisen lapsen arkipäivään, ainakin meillä.

Minusta on kamala ajatus se, että lapsesta tulisi arka, uusia asioita pelkäävä.. Huonosti sopeutuva, uusiin tilanteisiin tai paikkoihin reakoiva (valitettavasti meidän erityislapsella on vähän näitä piirteitä). Myös se on kamalaa, jos lapset saavat jatkuvalla syötöllä dominoitua vanhempiaan. Mielestäni aikuisen pitää pystyä lapselle turvalliset rajat luomaan ja pitämään niistä kiinni.

Meillä on suunnitelmissa kokoperheen reissu (ilman koiraa tosin) erääseen kivaan paikkaan tässä marras-joulukuun aikana ja aion siitä reissusta kertoa täällä sitten enemmänkin. Se miksi kerron tästä näin ennakkoon, johtuu siitä että olen niin innoissani tästä jutusta! Ehdotus reissusta tuli ulkopuoliselta taholta ja se on eräänlainen blogiyhteistyö! ;)

Olkoon tämä postaus vaikka täynnä uusia ideoita sille, joka miettii mitä sadepäivänä voisikaan touhuta, jos ei lätäkköhyppelyt tänään kiinnosta. ;)

Ps. Illalla arvonta!!!
Pps. Postauksen kuva on saattanut olla täällä jo aiemmin loppukesästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti ilahduttaa minua, kiitos!